Nationalbanken har meddelt, at den påbegynder en udfasning af en række gamle kontante sedler og den nuværende 1.000-kroneseddel. Der er tale om en større manøvre, der skal sikre, at alene de nuværende sedler med broer og oldtidsfund op til 500 kr. kan bruges fra den 31. maj 2025. Du kan læse mere om planen på Nationalbankens hjemmeside.
Udfasningen af gamle sedler og 1.000-kronesedlen påvirker næppe ejendomsmæglerbranchen direkte, men giver et behov for at være opmærksom på de potentielle, indirekte konsekvenser. Ejendomsmæglere er principielt ikke afskåret fra at modtage kontanter, men det må anses som meget usædvanligt, hvis der i forbindelse med handler, udlejninger, honorering eller andet i forbindelse med almindelig ejendomsmæglervirksomhed, indgår kontante beløb.
Nationalbankens estimerer, at der findes 1.000-kronesedler i omløb til en værdi af 23,4 mia. kr. og Hvidvasksekretariatet vurderer, at 10-13 mia. kr. af de 23,4 mia. kr. i 1.000-kronesedler kan være forbundet med kriminalitet. Det er potentielt mange 1.000-kronesedler, som kriminelle snart ikke kan bruge, og derfor vil have behov for at få ind i den legale økonomi, herunder potentielt også fra udlandet. Derfor vurderes det, at risikoen for hvidvask i forbindelse med udfasningen af 1.000-kronesedlen er betydelig.
Det må forventes, at nogle kriminelle vil forsøge at omsætte ulovligt tjente kontanter til høj-værdivarer, for herefter at kunne omsætte disse til tilsyneladende legale midler. Almindeligvis er man som ejendomsmægler opmærksom, hvis nogen ønsker at lade kontanter indgå i forbindelse med ejendomshandel. Herudover må man have særlig opmærksomhed, hvis en kunde ønsker at lade f.eks. høj-værdi-varer indgå i en ejendomshandel. Det kunne eksempelvis være:
- sælgere, der ønsker at der i værdiansættelsen i forbindelse med et udbud af ejendommen lægges særligt vægt på f.eks. flere, nyanskaffede hårde hvidevarer
- købere, der ønsker at dele af købesummen skal betales med andet end en deponeret udbetaling og restkøbesum, herunder f.eks. gavekort
- sælgere, der ønsker at der skal indgå løsøre i handlen af betydelig værdi eller til næsten ny-værdi
- sælgere eller købere, der har direkte kontakt med hinanden, og tilsyneladende ønsker at handle til en betydelig overpris/underpris set i forhold til ejendommens markedsværdi
Det forventes, at det kontantforbud, der pt. gælder for virksomheder, der ikke er omfattet af hvidvaskloven – dvs. bl.a. detailhandlen – reduceres fra kr. 20.000 til kr. 15.000 i 2024. Løsøregenstande m.v. under dette prisniveau vil være særligt interessante at have øje for som følge af ovenstående..
Får man mistanke om, at der kunne være tale om hvidvask, må man undersøge, om mistanken kan afkræftes, og er det ikke muligt, er man forpligtet til at foretage en underretning af Hvidvasksekretariatet. Det kan du læse mere om her.