Kilde: Dansk Erhverv
Hos Dansk Erhverv har vi fået en del henvendelser fra medlemmer, der er blevet varslet om huslejestigninger på baggrund af de nye og højere ejendomsskatter. Medlemmerne vil vide, om udlejer gerne må det. Det korte svar er ja, men der er en række betingelser, der skal være opfyldt.
I Erhvervslejelovens §§ 10-12 er der regler, der giver udlejer en mulighed for at kræve, at lejen bliver sat op, hvis ejendomsskatterne stiger. Der er dog nogle betingelser for, hvordan en sådan stigning skal varsles overfor lejerne.
Der skal gives tre måneders varsel
Udgangspunktet efter er erhvervslejeloven er, at en stigning i lejen som følge at forhøjede ejendomsskatter kan gennemføres med et varsel på tre måneder. Derudover kan lejeforhøjelsen gennemføres med tilbagevirkende kraft, hvis kravet om lejeforhøjelsen er fremsat overfor lejer senest fem måneder efter, at de nye ejendomsskatter blev pålagt ejendommen. Som lejer kan du derfor opleve, at din udlejer kræver lejen hævet både fremadrettet og for en periode forud for varslingen af lejeforhøjelsen.
Du har krav på en beregning af den nye leje
Det fremgår også af erhvervslejeloven, at du som lejer har krav på en skriftlig varsling af forhøjelsen, og at varslingen skal indeholde både en beregning af, hvordan stigningen er fremkommet, og oplysninger om, at du har ret til at gøre indsigelse mod stigningen. Hvis du vil gøre indsigelse mod stigningen, skal du gøre dette senest seks uger efter, at udlejers krav er kommet frem til dig.
Hvis du gør indsigelse, og udlejer vil fastholde kravet, skal udlejer senest seks uger udløbet af din indsigelsesfrist anlægge en sag ved Boligretten, der så vil tage stilling til, om den varslede stigning er i overensstemmelse med reglerne eller ej.
Kan du som lejer klage over de nye vurderinger?
Der er ikke nogen lovregler, der giver dig en ret til at klage på udlejers vegne over den fastsatte ejendomsskat. Der kan dog være taget stilling til det i lejekontrakten, eller der kan indgås en særskilt aftale, der giver dig ret til som lejer at klage på udlejers vegne.
Hvad hvis skatterne falder igen?
Erhvervslejelovens § 12 fastslår, at udlejer er forpligtet til at sænke lejen igen, hvis de pågældende skatter nedsættes eller helt bortfalder. Denne bestemmelse kan dog fraviges ved aftale mellem parterne, og det er derfor vigtigt, at du tjekker din lejekontrakt for at se præcis, hvad der står om regulering af lejen i forbindelse med ændringer af skatter og afgifter.
Hvis du er medlem af Dansk Erhverv og har spørgsmål vedrørende erhvervslejeret, er du altid velkommen til at kontakte vores erhvervsjurister.
Kilde: Dansk Erhverv