Stærkt tilbage efter ferien med batterier, der er fuldt opladet

København, 23. august

Efter en skøn ferie med familien er vi nu stærkt tilbage med batterier, der er fuldt opladet, og vi glæder os til at komme rundt i landet og besøge kunder.

Selvom man skulle tro, at markedet ville gå i stå pga. renterne, så er det heldigvis ikke helt tilfældet. Det betyder, at der stadig er gang i markedet, og at folk ikke er så skræmte, men gerne vil investere.

Der bliver nemlig fortsat handlet ejendomme, og det er ikke bare private – men også erhvervsejendomme. 

Man har som sælger pligt til at oplyse alt om den ejendom, man vil sælge, men det er også ejendomsmæglerens ansvar at følge op på relevante informationer og sikre korrekt angivelse heraf i salgsprospektet. 

Det kan have uheldige konsekvenser, hvis der bliver opgivet ukorrekte oplysninger, som så bliver anvendt i salgsprospektet, hvilket sket i denne case.

Ejendomsmægleren modtog oplysninger fra sælger uden at følge ordentlig op, hvor der burde havde været en klokke som ringede, men derimod videregivet de forkerte oplysninger om ejendomsværdien og ejendomsværdiskatten i salgsprospektet. 

Ejendomsmægleren oplyste i salgsopstillingen, at ejendomsværdien var kr. 3.350.000. 

Af både salgsopstilling og købsaftale fremgik det, at den ejendomsvurdering, der var tilgængelig på handelstidspunktet, var fra 2019. 

Af ejendomsvurderingen fra 2019 fremgik det imidlertid, at ejendommen var vurderet som et ubebygget areal. Dermed er den vurdering, som ejendomsmægleren lagde til grund, forventeligt markant lavere end ejendommens reelle værdi, idet der er tale om en nyopført ejendom. 

Sælgerne havde den 5. juli 2021 modtaget et brev fra SKAT, hvori sælger blev oplyst om, at der blev fastsat en foreløbigt beregnet aktuel ejendomsværdi, som var væsentlig højere. Der er således en difference mellem den oplyste og den aktuelle ejendomsværdi. Forskellen medførte en betydelig merudgift for køberne og ejendomsmægleren blev gjort erstatningsansvarlig.

Set i forlængelse af “efterreguleringerne” vidner det blot om, at man skal være særlig opmærksom. Kommunerne efterregulerer som tidligere nævnt 3 år ved – uden yderligere varsel – at genudsende tre ejendomsskattebilletter til ejendommens aktuelle ejer, dvs. den nuværende ejer. For lidt eller for meget ejendomsskat opkræves eller tilbagebetales altså til den aktuelle ejer uagtet, om denne har ejet ejendommen i hele perioden eller ej.

Der hersker ingen tvivl om, at det kan skabe lidt forvirring – og muligvis også lidt usikkerhed – hos en evt. køber, men også hos sælger, hvilket ejendomsmægleren bør skærpe sin opmærksomhed omkring. Derfor er det en rigtig god ide, at der i en købsaftale bliver taget stilling til, hvordan sælger og køber skal forholde sig.

Har du spørgsmål til artiklen eller andet, tøv ikke med at kontakte mig.

Læs hele kendelsen her